Locul in care o persoana poate deceda
poate fi domiciliul sau orice alt loc, fie el public sau privat, intr-un spital
sau azil de batrani.In cazul in care decesul nu are loc la domiciliu este
nevoie ca decedatul sa fie transportat fie la domiciliu, fie la capela, iar
pentru acest lucru alege serviciul de transport al firmei de pompe funebre,
Casa Funerara Luca.Totodata, firma de pompe funebre asigura transport inclusiv
pentru incinerare.
Exista si cazuri in care o persoana moare intr-o alta tara decat cea natala, fie ca este vorba despre un sejur, o expatriere sau o deplasare in interes profesional in strainatate. Repatrierea unui corp consta in transferarea lui in tara natala in care va fi ingropat.
Aceasta include reglementarea unor formalitati administrative, pregatirea si toaletarea defunctului conform traditiei, punerea corpului in sicriu, transportul pe ultimul sau drum catre cimitir si punerea in groapa.
Este recomandat ca pentru orice situatie particulara informatiile sa fie obtinute de la autoritatile competente in acest domeniu sau cel putin sa fie verificate la final de acestea pentru a nu exista diverse probleme.
In cazul decesului in strainatate, rudele decedatului trebuie sa efectueze doi pasi, in mod obligatoriu sa obtina actul local de deces si facultativ sa declare decesul la serviciul de stare civila al consulatului. Daca rudele persoanei decedate doresc repatrierea decedatului, acestia trebuie sa suporte costurile aparute in realizarea procesului, inainte de toate trebuie verificat daca defunctul dispunea sau nu de o asigurare in caz de deces si daca dispunea daca era prevazuta si garantia repatrierii.
Cheltuielile cu unele dintre formalitatile reglementate sunt suportate de Consulat. Daca familia nu doreste insa repatrierea, toate cheltuielile vor fi suportate de rudele persoanei decedate care se ocupa de inmormantare.